Hvis du tror, at der er borgerkrigslignende tilstande, når der spilles fodbold i Danmark, kan du godt tro om igen.

Det har aldrig været mere sikkert at tage til kamp på et dansk fodboldstadion, end det er lige nu, hvis vi skal tro tallene fra dansk politis øverste myndighed.

Hvert år i januar eller februar præsenterer Rigspolitiet sin statistik over anholdelser og sigtelser i den forgangne sæson. Tallene for 2017/18 må derfor vente lidt, da de først bliver offentliggjort i begyndelsen af 2019. Intet tyder dog på, at billedet i 2017/18 har ændret sig væsentligt i forhold til 2016/17.

I 2016/17 blev der foretaget 112 anholdelser og 545 sigtelser i løbet af 543 spillede kampe på dansk grund. Kampene tæller samtlige opgør i de to bedste hjemlige rækker, kampe i pokalturneringen samt internationale klub- og landskampe. Det svarer til 0,2 anholdelser og én sigtelse per fodboldkamp.

I Superligaen er tendensen den samme. Antallet af anholdelser er raslet ned i de seneste 10 år og befinder sig sammen med antallet af sigtelser på det laveste niveau i al den tid, Rigspolitiet har ført statistik over lovovertrædelser i forbindelse med fodboldkampe i Danmark.

85 anholdelser blev det til i 2016/17-udgaven af Superligaen samt de efterfølgende fem playoff-kampe, som havde besøg af mere end halvanden million tilskuere. Det svarer til 0,3 anholdelser per kamp eller seks anholdelser for hver 100.000 tilskuere.

Til sammenligning foretog politiet 56 anholdelser i 2017 blandt 130.000 deltagere på Roskilde Festival.

Antallet af anholdelser er ikke et nødvendigvis et udtryk for, hvor mange personer der ryger i politiets varetægt. Den samme person kan sagtens blive anholdt flere gange, ligesom den samme person kan blive sigtet for flere forhold.

Der er altså tale om et meget lille antal personer, som bliver anholdt i forbindelse med fodboldkampe i Danmark – og få af disse anholdelser bliver rent faktisk foretaget under kampene eller omkring stadion.

I 2016/17 blev 32 ud af de i alt 82 anholdelser foretaget på eller ved stadion, og blot 10 af disse blev foretaget, mens der blev spillet kamp. Tendensen har været det samme i de seneste 10 år med undtagelse af 2014/15. Her blev 51 ud af 76 anholdelser foretaget på eller omkring stadion – 12 af disse blev foretaget under kampen.

Langt de fleste forseelser bliver begået langt væk fra stadion, og det er oftest tilhængere af udeholdet, der ender med håndjern på, når politiet en sjælden gang skrider til en anholdelse.

I ganske få tilfælde er der dog tale om vold eller hærværk.

Ud af i alt 484 sigtelser i 2016/17 blev der foretaget 14 sigtelser for vold, heraf otte mod tjenestemand i funktion, og fem for hærværk. Blot fem procent af sigtelserne handlede om overtrædelser af Straffeloven. Det svarer til under to sigtelser for hver 100.000 tilskuere.

Antallet af sigtelser for ulovlig brug af fyrværkeri er faldet med 40 procent i løbet af fem sæsoner.

Foto: Robert Hendel

Når politiet foretager en sigtelse i forbindelse med kampe i Superligaen, sker det oftest på baggrund af brud på Ordensbekendtgørelsen, der har til formål at sikre den offentlige orden.

I 2016/17 var der en markant stigning i antallet af sigtelser for overtrædelser af loven om euforiserende stoffer i forhold til tidligere sæsoner. Det skyldes formentligt, at politiet i denne sæson har haft et øget fokus på netop narkotika. 141 sigtelser for besiddelse af ulovlige stoffer foretog politiet i sæsonen 2016/17 – tilsvarende foretog politiet 564 sigtelser for det samme i 2017 under Roskilde Festival.

Rigspolitiets tal viser ikke, hvor mange af sigtelserne der efterfølgende er frafaldet. Det betyder, at tallene faktisk kan være lavere endnu.

En ting kan vi dog med sikkerhed konkludere.

Problemerne til fodbold i Danmark er enormt små sammenlignet med andre lande, og sådan har det altid været. Det er generelt trygt at være stadion-fan i Danmark – også selvom visse politikere skulle mene det modsatte i kampen om de billige point.